V dnešní době velká část naší populace konzumuje malé množství vlákniny, přitom se jedná o velmi důležitou součást každodenního jídelníčku.
V naší stravě se objevují tyto dva druhy vlákniny:
Prvním typem je rozpustná vláknina, která je součástí ovoce, zeleniny, ovsa, ořechů a luštěnin, je tvořena složkami rostlinných buněk, které bobtnají ve vodě (= je hygroskopická). Tyto rostlinné buňky se rozkládají v tlustém střevě účinkem baktérií na jednodušší složky. Běžně se můžeme setkat s rozpustnou vlákninou, kdy se jedná o semínka jitrocele blešníkového, označovaného jako psyllium.Účinek rozpustné vlákniny spočívá ve vstřebávání nadbytečné vody ze střev a zvětšování objemu stolice. Dále může ovlivňovat hladinu cholesterolu v krvi. Dnes se objevují na trhu jisté druhy rozpustných forem vlákniny označovaných jako prebiotika. Mezi nejběžnější patří fruktooligosacharidy (FOS) a galaktooligosacharidy (GOS), které se vyksytují v některých zakysaných mléčných výrobcích. Dalším příkladem je inulín, který se objevuje jako součást redukčních přípravků.
Druhým typem je nerozpustná vláknina, která je obsažena v obilninách a zrnech. Skládá se z různých složek buněčných stěn a ligninů, které sice vážou vodu, ale nebobtnají. Ve střevech se nerozkládají, prochází proto zažívacím traktem nestrávené. Pokud přijímáme tento druh vlákniny pravidelně, jsou podporovány funkce střev jako je například peristaltika a také vylučování zbytků metabolismu včetně různých nežádoucích látek přijímaných běžnou stravou.
Při dlouhodobém nedostatečném příjmu vlákniny může docházet ke vzniku cukorvky, srdečních chorob, zažívacích problémů i hemoroidů. Průměrný denní příjem vlákniny u dospělého člověka by se měl pohybovat mezi 25-35 g, ale u většiny lidí je však mnohem nižší.
Díky své schopnosti vstřebávat vodu a navyšovat objem potravy se vláknina stala součástí mnoha přípravků, které slouží k redukci hmotnosti. Pokud přijmeme náhle větší množství vlákniny, může dojít k nadýmání a plynatosti jako je tomu například u luštěnin. Vysoký příjem vlákniny může vést ke snížení účinnosti některých léků. Naopak potravin s vysokým obsahem vlákniny obsahují rostlinné estrogeny, které snižují riziko vzniku rakoviny prsu u žen, Jedná se například o běžně dostupné lněné semínko.