Z rostlin ostružiníku maliníku se využívají jak plody tak listy.
Listy se používají především na čaj. Obsahují široké spektrum prospěšných látek – třísloviny, glykosidy (bioflavonoidy), organické kyseliny, z nichž nejhojněji je zastoupena kyselina citrónová, dále značné množství vitamínu C. Listy maliníku jsou používány do čajových směsí pro své žlučopudných, močopudných a svíravých účínky. Mohou být využívány i v potravinářském průmyslu při výrobě nealkoholických nápojů jako je např. Kofola apod. V lidovém léčitelství se pužívají i jako součást náhražek pravého čaje, často společně s listy ostružiníku a jahodníku. Listy bývají ale pro tento účel fermentovány.
Obecně se používá zápar, připravený z 5 až 10 g drogy na šálek. Listy obsahují také látky, které ve vodním extraktu působí jako prostředek uvolňující křeče.
Maliny mají celkové množství energie 144 kJ a ve 100 g obsahují: 13 g sacharidů (fruktóza, glukóza), 4 g lignocelulózy, 0,5 g pektinu (= rozpustná vláknina), 6 g vlákniny, 1,4 g organických kyselin, 0,2 g tříslovin, 180 mg draslíku, 28 mg hořčíku, 44 mg fosforu, 40 mg vápníku, dále železo, karotenoidy, vitamin C a E, pecičky obsahují 16 % žlutozeleného oleje se zastoupením nenasycených mastných kyselin (kyselina palmitová a stearová).
Ve 100 g plodů je obsaženo až 120 mg kyseliny ellagové (nejvíce je obsaženo v pecičkách malin – 88 %), kdy se jedná o velmi účinný antioxidant. Zvýšený příjem kyseliny ellagové pomáhá odbourávat laktát ve svalech. Kyselina ellagová bývá součástí některých doplňků stravy.
Syrové maliny mohou u některých lidí alergické reakce, které jsou ale vzácnější než u jahod. Mají mírný projímavý účinek.