Komplikace při redukci hmotnosti

 

Tento článek přináší souhrn nástrah, které mohou úspěšnou redukci hmotnosti zkomplikovat, ne-li úplně zastavit.

 

Na co je potřeba si dávat pozor:

  • ~ Nástraha č. 1

Spousta lidí se v rámci redukčních diet záměrně vyhýbá tukům. Ano je správné tuky omezit, ale ne úplně vyřadit, protože ve výsledku toto může být kontraproduktivní. Navíc řada výrobků zbavených tuků se stává méně chutnými. Jako příklad uvedu nízkotučný bílý tvaroh, který s tím tučným bílým nelze ani srovnat. Výrobci to moc dobře ví, proto se snaží chuť vylepšovat přídavky cukru a dalšími ochucovadly. Nehledě na to, že nízkotučný jogurt s obsahem 0,1% tuku vás nezasytí. Už v něm není nic co by zaplnilo žaludek. Do takového jogurtu stojí za to si dosypat oříšky a nebo nalít např. lněný olej. Bílý odtučněný tvaroh je jiný případ, protože obsahuje až 12g bílkovin na 100g a ten už dokáže zasytit, můžeme do něj rovněž dodat rostlinné tuky v podobě ořechů nebo rostlinných olejů. Takže nízkotučný neznamená vždy zdravý.

 

  • ~ Nástraha č. 2

Nehlídáme si příjem tuků. Jíme spoustu polotovarů, které tuky obsahují-například předsmažená jídla, která pak osmažíme ještě jednou, tím pádem přijmeme dvojitou dávku přepálených tuků. Pozor na obsah tuků také v mléčných výrobcích, kdy se jedná o nasycené tuky, kterých by mělo být v našem stravovacím režimu co nejméně.

 

  • ~ Nástraha č. 3

Je výhodné si hlídat glykemický index, GI přijímaných potravin. Glykemii lze změnit i tepelnou úpravou, kdy u zeleniny platí, že čím delší tepelná úprava, tím vyšší GI. Glykemický index lze snížit např. přídavkem bílkovin, vlákniny a správných tuků.

 

  • ~ Nástraha č. 4

Je třeba si hlídat velikost jednotlivých porcí. Je lepší rozdělit denní příjem do 6 menších porcí. Lze například rozpůlit oběd-část sníst v době oběda a zbytek na svačinu. Pokud máme po zmenšení porcí hlad, lze doplnit jednotlivé dávky porcí zeleniny, která nás zasytí a neobsahuje prakticky žádné kalorie. Bonusem v podobě zeleniny je navýšení příjmu vlákniny, vitamínů a minerálů.

 

  • ~ Nástraha č.5

Jíme nebo stíháme pouze 3 jídla za den. Někomu to může vyhovovat, jiným zase hodně uškodit. Abychom se vyhnuli nárazovému přejídání, když nás přepadne ukrutný hlad, je výhodnější si rozdělit jídlo do 6 a více porcí za den. Tělo pak nebude mít tendenci ukládat přijatou energgi na horší časy. Ale naopak se bude snažit přijatou energii využít.

  • ~ Nástraha č. 6

Koktejly jsou velmi výhodné v tom, že si je můžeme vzít s sebou na cestu. Jsou lépe a rychleji stravitelné. Zároveň ale máme pak tendenci tekutých potravin přijímat více, těžko se hlídá jejich přijaté množství. Množství stravy, kterou musíme konzumovat delší dobu si ohlídáme snáz.