Pokud se chceme v horkém létě ochladit, tak to rozhodně nesáhneme ani po zmrzlině ani po ledových nápojích. Naopak příliš studené potraviny způsobují přehřátému organismu šok, který může vést až k nepříjemnému bolení v krku. Proto zvolme raději nápoje pokojové teploty a v následujícím textu bude vysvětleno, jak lze velmi účinně ochladit běžně dostupnými potravinami. Budeme přitom vycházet z filozofie tradiční čínské medicíny, která fuguje již po celá tisíciletí. Jedná se o rovnováhu energií jin a jang. Každá potravina v sobě skrývá tuto energii. Každý z nás je jiný konstituční typ-u ěkoho převažuje jin u někoho jang. Obou těchto znalostí lze využít jak pro aktuální horké letní počasí tak pro chladné zimní dny.
Jedná se o energii, která je neměřitelná a je silně založená na subjektivních pocitech. Je na každém z nás si vyzkoušet, který typ potravin nám v určitém období vyhovuje.
Jedinci, kterým je v průběhu roku chladno, jsou zimomřiví a touží po dovolené v jižních oblastech, jsou konstituční typ jin. Těmto typům budou více prospívat zahřívající potraviny typu jang jako jsou polévky, omáčky a pečená jídla. Naopak těm, kteří jsou hyperaktivní, horkokrevní a touží po ochlazení, budou vyhovovat ochlazující potraviny jako jsou např. saláty, syrové ovoce a zeleniny a jen krátce tepelně upravená jídla.
Mezi potraviny, kterými se můžeme v létě ochladit patří např. rajčata, okurky, banány, kiwi, jogurty a minerální vody.
Zde je uvedena řada dalších potravin, které patří do tzv. studených potravin:
Řasy, hlávkový salát, čekanka, zelný salát, řeřicha, , chřest, banány, kiwi, rebarbora, meloun, slunečnicová semena, kachna, kaviár, krab, za studena lisované oleje, sůl.
Zde je uvedena řada dalších potravin, které patří do tzv. osvěžujících potravin:
Zelí, lilek, květák, brokolice, houby, nakládaná zelenina, okurka, ředkvičky, kyselé zelí, celer, rajče, cuketa, fazole adzuki, špalda, hrách, žlutá sója, ječmen, jablka, hrušky, ostružiny, borůvky, maliny, rybíz, pomeranče, grapefruity, klikva, višně, citróny, jogurt, kyselá smetana, kyselé mléko, kešu, králík, vepřové, estragon, sójová omáčka.
Naopak mezi potraviny, které nás ani neochladí ani neohřejí, tzv, neutrální patří následující:
Avokádo, hrášek, brambory, kedluben, růžičková kapusta, řepa, droždí, proso, cizrna, čočka, pšenice, rýže, žito, červená a černá sója, kváskový chléb, fazole, ananas, datle, fíky, muškátový meloun, švestky, tvaroh, máslo, vejce, šlehačka, arašídy, lískové oříšky, mandle, sezamová semínka, telecí, kapr, hovězí, med, slad, cukrová třtina, šafrán, lékořice.