Vliv individuální potraviny na hodnotu krevního cukru.
Budeme se vyhýbat potravinám s vysokým GI:
Brambory pečené v troubě | 95 |
Smažené hranolky | 95 |
Bramborová kaše | 90 |
Předvařená rýže-parboiled | 90 |
Med | 90 |
Vařená mrkev | 85 |
Corn flakes | 85 |
Pop corn | 85 |
Pšeničná mouka | 85 |
Bageta | 85 |
Chipsy | 80 |
Čoko tyčinky | 70 |
Cukr-sacharoza | 70 |
Coca Cola | 70 |
Konzumací těchto potravin se navýší hodnota krevního cukru, aktivuje se inzulín =tukotvorný hormon. Ten způsobí, že tělo energii, kterou nevyužije uloží v podobě tuků-což bývá většina.
Ukládá se dlouhodobě tuk, což vede k srdečním chorobám, diabetu II. Tpu a snižuje se HDL cholesterol v krvi-vede ke vzniku trombóz.
GI můžeme snížit následovně:
- Přídavkem tuku
- Vlákninou
- Bílkovinami
- Kratší dobou vaření-dlouhé vaření GI zvyšuje
- Vynecháním cukrů
- Kyseliny v potravinách-zakysané mléčné výrobky, kyselé ovoce, citronová šťáva.