Glykemický index, GI

Vliv individuální potraviny na hodnotu krevního cukru.

Budeme se vyhýbat potravinám s vysokým GI:

Brambory pečené v troubě 95
Smažené hranolky 95
Bramborová kaše 90
Předvařená rýže-parboiled 90
Med 90
Vařená mrkev 85
Corn flakes 85
Pop corn 85
Pšeničná mouka 85
Bageta 85
Chipsy 80
Čoko tyčinky 70
Cukr-sacharoza 70
Coca Cola 70

Konzumací těchto potravin se navýší hodnota krevního cukru, aktivuje se inzulín =tukotvorný hormon. Ten způsobí, že tělo energii, kterou nevyužije uloží v podobě tuků-což bývá většina.

Ukládá se dlouhodobě tuk, což vede k srdečním chorobám, diabetu II. Tpu  a snižuje se HDL cholesterol v krvi-vede ke vzniku trombóz.

GI můžeme snížit následovně:

  • Přídavkem tuku
  • Vlákninou
  • Bílkovinami
  • Kratší dobou vaření-dlouhé vaření GI zvyšuje
  • Vynecháním cukrů
  • Kyseliny v potravinách-zakysané mléčné výrobky, kyselé ovoce, citronová šťáva.